Плажовете по Южното Черноморие са препълнени. В разгара на сезона се наблюдава и нова тенденция – ако туристите досега се оплакваха от липса на свободни зони, сега те са готови да платят дори повече, за да си гарантират място на плажа.
 

В разгара на сезона на плажа в "Крайморие" след 8.00 ч. сутринта всички чадъри и шезлонги са заети. Цената на плажните принадлежности е по 5 лв., а свободни места трудно се намират дори и през делнични дни. За да си запазят място на плажа, някои от туристите прибягват и до хитрини - поставят хавлии на шезлонгите още от ранни зори.

 "Хора, дошли до тук, да ги връщаме заради такъв тип резервета от морална гледна точка не е правилно, и тук се стараем и не допускаме такива практики. Успяваме с касиерите и с помощта на спасителите да обясним на хората, че това не е редно", коментира концесионерът на плажа Николай Димитров пред БНТ.

"Просто като дойдат хората сутринта, ги предупреждаваме, че не е нормално да дойдат сутринта и да си запазят, и после да дойдат към 9.00 ч. През това време има други хора, които идват и искат да си платят и да си легнат на шезлонги", допълни спасителят Димитър Калинов.
 
Някои от летовниците дори стигат до конфликти, за да запазят чадър и шезлонг. "Трябва всеки да си запазва мястото, когато дойде. Може би трябва да има някаква тарифа - първа, втора, трета линия с различна цена евентуално и оттам вече няма да има такива проблеми", сподели Ваня Динчева.
 
На Северния плаж в Бургас заради пандемията обявиха нулеви цени, заради което обаче чадърите и шезлонгите не достигат. Именно затова туристите тук настояват те отново да бъдат платени.

istock
istock

"Трябва да бъдат платени според мен. В 8.30 ч. вече нямаше празни чадъри и шезлонги. Преди малко взех шезлонг празен, след като си тръгнаха от плажа", разказа Радостина Доганова. "Дойдохме рано сутринта и успяхме да намерим, иначе е трудно. Който дойде първи, той намира!”, обясни и Явор Рахнев.
 
"Във връзка с ковида чадърите и шезлонгите са на по-голямо разстояние, което предполага и техният брой да бъде по-малък", заяви концесионерът на плажа Симеон Цветков. Според стопани на плажове проблем има и в свободните зони, където често се струпват много хора.
 
 "Ние нямам де факто никакви правомощия, ние не сме никакъв административен орган, който да прилага каквито и да било мерки”, каза концесионерът на плаж "Крайморие”.

Претъпкани плажове по Южното Черноморие

На фона на пълните курорти търговците отчитат спад в продажбите си. Причината - туристите по родното море били нискобюджетни.
Просто идват от ромски произход предимно. С всеки изминал ден все повече възрастни идват, които дори и от павилиона взимат само едни картофки, разказа Бонка Златарова.
 
Интересът към родното Черноморие е предимно от страна на българските туристи заради пандемичната обстановка в съседните курорти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg