Намаление в приходите от дейността си през януари 2022 г. спрямо предходния месец са отчели 49,7 на сто от анкетираните от Националния статистически институт управители на местата за настаняване, при 42,4 на сто няма промяна, а 7,5 на сто регистрират увеличение.

През януари 2022 г. 51,1 на сто от анкетираните управители са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 51,2 на сто са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 34 на сто - на нощувката.

44% ръст на туристите в София през 2021г.

За наетия персонал 20,3 на сто от ръководителите са предприели като мярка "платен отпуск", 14 на сто - "неплатен отпуск", а 10,9 на сто - "освобождаване/съкращаване". От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 6,5 на сто от мениджърите, 4,2 на сто са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 2,7 на сто - "дистанционна форма на работа". Същевременно 16,7 на сто от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

istock
istock

За следващия месец 45,9 на сто от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "до 50 на сто" от разходите за дейността със собствени средства, 29,2 на сто - че ще успеят "до 100 процента", а 24,9 на сто от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Хотелите с нови цени след празниците

За бъдещата си активност в краткосрочен план 52,8 на сто от ръководителите смятат да продължат да работят, 31,3 на сто - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 13 на сто предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1,9 на сто прогнозират, че ще я прекратят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg