Членове на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са категорични, че мярката 60/40 в туристическия сектор и в частност за хотелиерския бранш трябва да бъде удължена и след 30 юни, дори да стане 80/20.

Според Веселин Налбантов, председател на регионалната структура на асоциацията в Несебър, ще има 60% спад на туристите заради войната. Ако тя спре, може да има и бум, каза той пред Nova News.
 
"Браншът дава 15% от БВП и осигурява мнозина. Пандемията постави под риск поминъка на хората. Мярката 60/40 е много необходима. Ако продължават военните действия и заплахата от мини, туристите ще се откажат да идват. Преди войната резервациите бяха горе долу като през 2018 г.

Отменят масово резервации от чужбина в Банско

Спряха всякакви записвания", разкрива той. И допълни, че е трудно да се променят цените, защото никой не може да се прогнозира какво ще бъде завишението.
 

istock
istock

По думите му са необходими нисколихвени кредити за построяване на фотоволтаични централи, за да се измъкне туризмът от кризата. Той предложи да спре продажбата на ток, заради патовата ситуация с високите цени. "18 - 20 000 лева плащах през 2020 г. за ток, сега вървим към 40 000 лева, това е минималното. Компенсациите са минимални - 200 - 300 лева на калпак". отбеляза Налбантов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg