До 2-3 дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения, очаква се пробите да се нормализират. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в студиото на "Здравей, България"  по NOVA във връзка с установеното наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ от страна на здравните власти.

"В Кранево се прави необходимата превенция срещу замърсяването. Пречистена вода се е изляла в морето. Пробите на химическия състав на водата са чисти, при биологичните има повишение на някои стойности, но то не е критично. Звучи страшно, но всъщност няма голям проблем. Препоръчително е да не се влиза в морето", посочи министърът.

Според него ремонтът на пречиствателната станция ще завърши до 10 дни. "Тя е на километър навътре в сушата. Колекторните тръби тръгват оттам, минават под плажа и имат точка за заустване, където се излива пречистената вода - на 300 метра вътре в морето. Всеки месец по два пъти има мониторинг за чистотата на черноморската вода, който се докладва пред ЕК", обясни той.

По-високи цени в Созопол това лято

Министърът призна за дефицита на работна ръка в туристическия бранш. "Този проблем ме удари още в началото. Той не спира, но не е обхвата на министерството. Във всички сектори има проблеми с работната ръка, трябва да се намери баланс между осигуряване на работници от трети страни и сигурността на страната. Консулските служби работят целогодишно, не може с магическа пръчка да се смени цялата концепция'', смята Милошев.
 

istock
istock

Относно цените на почивките той подчерта, че държавата не може да контролира свободния пазар. "В концесионните договори има заложени минимални и максимални цени. Те се обявяват в началото на сезона. Има места, на които цените са намалени, има и такива с ръст от 10-20%, зависи колко добре е уреден конкретният плаж", допълни служебният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase