Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени. Сред тях са работа на заведенията на 50%, както и работа при предварителни резервации, уточни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. 

Предложенията важат за ресторанти, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори, уточни Николова.

Нивата на безработица в сектор "Туризъм" са 6,7%. Има ръст на безработицата, като най-засегнати са в сектор Хотелиерство, каза министърът.

Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%.

За кои заведения първи ще отпаднат ограниченията

Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%, поясни Николова.

istock
istock

При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60:40, която е трансформирана в 80/20 за сектора, съобщи министърът. Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса.

Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg