По-малките, обновени и специализирани хотелски комплекси в Гърция, известни също като бутикови хотели, се представят дори по-добре от големите луксозни хотели по отношение на темповете на растеж на заетостта. Това показва проучване на компанията за управление на имоти Square Lime, пише Катимерини.
 
Това вече доведе до значителни инвестиции, направени през последните години в такива малки „поддържани“ съоръжения както в Атина, където наличното пространство е ограничено, така и в останалата част на страната, включително островите.
 
Голяма част от тази инвестиция е свързана с обновяване на съществуващи съоръжения, като тяхното управление често се прехвърля на международни компании, специализирани в този пазарен сегмент.

Според данни, събрани от управляващата компания Square Lime, която има портфолио от 40 бутикови хотела в цяла Гърция (Атика, Мани, Епир, Циклади и Крит), този конкретен пазарен сегмент се насочва към нов рекорд през 2024 г.

Чужденците се насочиха към нови райони в Гърция за покупка на имот

В цялата страна като цяло резервациите се увеличават след изключителната 2023 г., при която степента на заетост се повиши с 14% спрямо рекордната 2019 г.
 
Резервациите за бутикови хотели и вили са се увеличили с 8% от началото на 2024 г. до днес.

istock
istock

Региони
 
В Атина резервациите в бутикови хотели са се увеличили с 10% в сравнение с миналата година. Очаква се процесът да се ускори поради резервациите в последния момент, както и превръщането на града в целогодишна дестинация.
 
В Цикладите ефективността на резервациите в момента показва различни „скорости“ между островите. Наксос и Иос се представят по-добре, с 10% повече резервации в сравнение с миналата година. В същото време обаче нивата на резервации за Миконос и Санторини, които паднаха миналата година, показват допълнителен спад от 7%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase