Макар да няма конкретни данни, както и задълбочен анализ за това как ще се развива туристическият бранш у нас, по груба сметка българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за да върнат парите на клиентите заради неосъществените пътувания по време на ковид кризата.

Това каза Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.
 
Динева обясни одобрената от Европейската комисия българска схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лева за туроператори и туристически агенти. Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства.
 

Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата "Конкурентоспособност". Според Свидна Динева много от туроператорите все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане, за която са кандидатствали още през май. По думите ѝ мярката 60/40 за туризма изобщо не работи.
 
"Развитието на процеса по втора мярка също не е много ясно", каза Динева, тъй като се оказало, че Министерството на туризма не разполага с необходимите средства.
 
От досега получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е възможно, но голяма част от парите са в авиокомпаниите, които също са засегнати тежко от кризата.
 

istock
istock

Динева обясни, че ваучерната подкрепа, на която се възлагаха надежди, също не е проработила, тъй като много от клиентите са поискали връщане на парите им вместо ваучери.

Зимна почивка в чужбина почти отсъства от плановете на българите

"Що се отнася до перспективите, все още няма задълбочени анализи за развитието на туризма в близките години у нас, но по прогнози на Европейската комисия този бранш в Евросъюза ще се възстанови не по-рано от 2024 г.", добави Динева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg