Туроператорите от всички държави членки на ЕС, освен Франция, са поискали от Европейската комисия да се удължи срокът, в който трябва да възстановят пари на клиенти.

Това обяви Павлина Иванова, туроператор и представител на АБТТА.
 
В туроператорите няма пари, при ранни резервации те ги инвестират в хотелите, които предлагат намаленията. Парите на хората са гарантирани, ние сме силно регулиран бранш“, коментира Иванова.
 
Ваучери, вместо връщане на пари за вече капарирани екскурзии може да спаси туристическия бранш, след като кризата с разпространението на COVID-19 приключи, заяви и говорителят на Кризисния щаб в туризма Емил Абузов.
 
„Клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а защото ги е страх, че нас няма да ни има. Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще отиде при застрахователите, а не се знае те как ще реагират.

Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там нас да ни няма, а те да не получат парите си“, коментира Абузов.
 
Представителят на туристическия бранш обясни, че за по-голяма сигурност на клиентите, ваучерите ще се разпространяват от Министерството на туризма.

Хотели и авиокомпании не връщат пари за почивки

Той отбеляза, че когато клиент плати на туроператор, той се са разплаща с всички контрагенти – туроператори, хотели и др. И в момента огромна част от тези пари са в нашите контрагенти.

Авиокомпаниите и хотелите са в сходна ситуация и нямат парите, за да ги върнат. Опцията с ваучерите е препоръчана от ЕК, каза Абузов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg