За 10 октомври на Южното Черноморие е планиран последният чартърен полет. За месец август чартърните полети са 78 на сто по-малко в сравнение с миналата година. Това отчитат в Регионалната туристическа камара в Бургас.

По данни на хотелиери едва 2 % от отменените резервации за този сезон са прехвърлени за следващото лято.

Николова: Ще разчитаме на българите и през сезон 2021

„Уикенд почивките на български граждани по никакъв начин не може да разрешат проблемите на българския туризъм този сезон. Нито по отношение на валутните приходи, нито по отношение на бройката чуждестранни граждани, нито по отношение на увеличаване на чартърните полети…“ коментира пред БНР изминаващия летен туристически сезон у нас председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов:

istock
istock

„Най-много пострада курортът Слънчев бряг, заради презастрояването и големите комплекси с много апартаменти.

Настаняват те в квартира, а си резервирал хотел

Най-голям брой туристи пристигнаха от Полша – над 30 хиляди през август. Това е най-малкият спад. Най- големият спад е от английските туристи – 93%, напълно загубени пазари за август тази година спрямо миналата са от Дания, Естония, Финландия, Унгария, Италия, Латвия, Литва , Франция, Швеция. Едва на 8 септември открихме България за Беларус.

651 хиляди са българските туристи за юли и август, посетили нашето море. Но средният престой е бил кратък", коментира Иванов.

От туристическия бранш ще поискат мярката 80/20 да се удължи до следващия летен сезон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg