Венеция планира да въведе такси и квоти за туристите, съобщи в. "Stampa".  Това вероятно ще стане идното лято.
 

Мерки за ограничаване на човекопотока в един от най-посещаваните градове на планетата се обсъждат от години, но заради пандемията темата бе оставена на пауза.

Сега обаче туризмът се съживява и мерките отново са на дневен ред. През юли Италия забрани големите круизни кораби да влизат във Венецианската лагуна.
 
Според информация на "La Stampa" таксата ще е плаваща - между 3 и 10 евро, като размерът ще зависи от сезона и очаквания брой посетители.  Има и предложение да се допускат само туристи, които са се записали предварително.

Само бедни почиващи това лято по Черноморието

Гостите на местните жители и посетителите, които отсядат в хотели във Венеция, ще бъдат освободени от таксите, защото целта е да се ограничи основно напливът от пасажери на круизни кораби, които слизат и разглеждат за броени часове, без да дават особен принос за местната икономика.
 

istock
istock

Въвеждането на такса за влизане в града все още е обект на спорове. Част от общинските съветници смятат, че подобен режим на ограничения е прекален и че подобни мерки имат смисъл само в най-многолюдните места - като площада "Сан Марко".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg