Жегите напълниха хотелите в Пампорово, Чепеларе, Златоград, Девин и местата за настаняване в област Смолян през август, според информация от хотелиери. Предимно български туристи избират планинската дестинация, бягайки от непоносимите горещини.

Летният туристически сезон в региона закъсня, заради продължителните валежи и неблагоприятни метеорологични условия до началото на юли, но август се очертава като успешен, според представителите на туристическия бизнес в региона. Хотелиери прогнозират и удължаване на крилото на сезона през септември, съдейки по повишения интерес и продължаващите резервации.

Хотелиер: Българският турист става все по-претенциозен

Пампорово е пълно с туристи през август, информират от „Пампорово“ АД. Основният туристически контингент в курорта са български летовници, пристигащи за две-три дневни почивки след ваканция на море или в търсене на по-прохладни места за почивка. Велопаркът и приключенският парк в Пампорово са сред предпочитаните места за ваканционните групи.

Чуждестранните гости, отсядащи в  планинския курорт, са предимно неорганизирани туристи – основно турски, гръцки, сръбски. Немалка част от летовниците са българи, живеещи зад граница, предпочитащи да прекарат отпуските в родните курорти, уточняват от „Пампорово“ АД.

Аржентинец, обикалящ България, който се настани в Чепеларе преди дни, е представител на нетипичните за региона туристи, информира Даниела Сивенова от Туристическия център в града. По нейна оценка  хотелите в Чепеларе също отчитат по-сериозно оживление през август. Две нови туристически пътеки – до „Старата воденица“ и към пещерно обиталище „Чая“ са особено посещаваните атракции през сезона. Конна база в с. Хвойна осигурява алтернативен начин за преходи в планината.

istock
istock

Силен е летният сезон в Златоград, заяви пред БТА инж. Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс. Външен и вътрешен басейн с минерална вода привличат бягащи от горещините летовници. Разхлаждащите програми на Етнографския комплекс за поредна година включват и пътувания до плажовете на Северна Гърция.  

Хотелиери дават по-високи цена на български туроператори

За хотелиерите в Златоград септември отново ще бъде особено активен месец. Повишен туристически поток се очаква за традиционните Делюви празници, планинския ултрамаратон и различни други събития. Екопътеката „Малката Кръстата гора“ е сред търсените маршрути през това лято в Златоград, уточняват от общинската администрация. Пътеката преминава през четирите параклиса, разположени върху върхове край Златоград, образувайки мислен кръст.   

Туристическият поток в Баните е на нивата от миналия летен сезон, според информация от кмета на общината Павлин Белчев. В балнеоложкия център се строят два нови хотела – с четири и пет звезди, които се планира да бъдат готови следващата година. С тяхното завършване в Баните ще се предлагат по-луксозни туристически и СПА услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg