Туристическите услуги през зимния сезон (в Смолянска област) се очаква да поскъпнат с още 20-30 процента, прогнозира на пресконференция днес Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори.  

Според него повишението  е обяснимо, тъй като зимният туризъм е изключително зависим от цените на енергоносителите, а и хотелиерският и ресторантьорски бранш пряко изпитват последиците от инфлационната вълна. 

Малките туристически обекти в планинския регион вече се запасяват, според Пампоров, с не толкова поскъпналите дърва и пелети.  Цените на хотелските услуги в областта за зимата засега не са ясно очертани, защото на този етап се правят резервации предимно за Коледа и Нова година, когато ваканционните пакети са по-скъпи от средните за сезона нива. Очакванията на хотелиерите са за повече резервации в последния момент, каквато тенденция се наблюдава напоследък. 

Вдигнаха пакетите за Нова година

Летният туристически сезон в област Смолян премина при средно ниво, с мудно стартиране в началото на летните месеци и повече туристи през август и септември, обобщава Пампоров.  Туристическите услуги в региона са поскъпнали средно с 20-30 процента през лятото, към които ще се прибави и очакваното повишение на цените през зимата. 

istock
istock

След изключително силния летен сезон през 2021 г., когато възможностите за задгранични ваканционни пътувания бяха ограничени, хотелите и туристическия бранш в областта сега отчитат последиците от постковид периода, според данни на хотелиерския съюз. Плановете за зимния период са свързани и с метеорологичните прогнози, очаквайки достатъчно снежен период, уточняват хотелиери. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg