Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в проектобюджет 2023, касаещи бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения, и резултатът ще е нулев. Това съобщиха от двете организации.

Те определят като безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. Според организациите то е и дискриминационно, тъй като важи само за сектора. Според двете организации предложението не е съпроводено с разчети какви завишения в приходната част в бюджета e довела тази мярка в Гърция, която се дава за пример, и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането й. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори, посочват организациите.

Хотелиери алармират за масова психоза и отказ от резервации по Черноморието

Според тях другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават "милиони под формата на множество такси".

istock
istock

Тази мярка също според организациите е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители. Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки, изтъкват още представителите на организациите.

Те напомнят, че заради пандемията предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия са загубили над 30 000 служители и отбелязват, че задължението да се плаща само по банков път ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти, смята от двете организации.

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации, посочват от организациите и изтъкват, че предлагат и подкрепят подобна инициатива.

Браншовите организации предлагат и в България да се въведе мярката за борба със сивата икономика, прилагана в ЕС, според която разходите на потребителите през годината се приемат за разход при подаване на годишните данъчни декларации.

В края на юни финансовият министър Асен Василев представи пред медиите проектобюджета за тази година. Предложените мерки, които засягат бранша, са предвидени с промени в Закона за ДДС чрез изменения в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2023 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg