Какъв бакшиш трябва да дадете, когато пътувате в чужбина? Отговорът може да варира значително в зависимост от държавата и вида на услугата, която използвате.
 
В някои страни като САЩ даването на бакшиш се е превърнало в неразделна част от културата на работа и обслужване. Независимо дали си взимате кафе, поръчвате доставка на храна или посещавате хотел на почивка, бакшишът става част от вашите разходи.
 
Но в други даването на бакшиш не се насърчава и дори може да бъде отхвърлено, показва проучване на Hawaiian Islands.

Какъв бакшиш се дава в ресторантите?
 
Проучването на местната кухня и изпробването на различни ресторанти може да бъде важна част от международната почивка, но същото важи и за разбирането на етикета на всяка нация за даване на бакшиши.
 
Например, докато сервитьорите и барманите в Съединените щати – единствената страна с препоръчителен бакшиш от 20% – често зависят от бакшишите, за да допълнят заплатите, бакшишът в ресторант може да се счита за обида в Япония, Китай или Южна Корея, където работодателите включват по-високи стандарти на обслужване като част от заплатите.
 
Имайте предвид също, че максималният очакван бакшиш може да варира. Ако сте в ресторант в Канада, Сърбия или Доминиканската република, бакшиши от около 20% биха били в горната част на типичния очакван диапазон. Междувременно 66 държави приемат 10% бакшиш.
 

Hawaiian Islands
Hawaiian Islands

Някои държави също имат „задължителни бакшиши“ под формата на такси за обслужване или бакшиш за по-големи групи. Други като Индия са забранили задължителните бакшиши на ресторантите.

Според изследването в България бакшишът в ресторанта е приет да е около 10% от сметката. При настаняване в хотел се оставят около 0,50 до 1 долар, а за такси около 10%.

Бакшиш за настаняване
 
Независимо дали сте отседнали в чужбина, може да се очакват бакшиши, за да получите най-доброто обслужване от пиколото или почистващия персонал.

Колко струва вечеря в ресторант у нас и в Европа

Ако сте в САЩ или Канада, бакшишите на персонала за настаняване варират от 2 до 5 долара. От другата крайност, в страни като Аржентина, Тайланд и Шри Ланка, където можете да се измъкнете с бакшиш от 50 цента.
 
За много други страни по света, включително Бразилия, Мексико и Индия, етикетът и очакванията за бакшиши обикновено възлизат на 1 до 2 долара на хотелския персонал.

Бакшиш за транспорт

Когато не пътувате със собствената си кола под наем или с обществена инфраструктура, туристите се обръщат към местни таксита и услуги за споделено пътуване като Uber и Lyft за удобни начини за изследване на нови места.
 

istock
istock

Интересното е, че шофьорите в 88 страни по света не очакват никакви бакшиши. В много държави, включително Индия, Швеция и Мароко, просто закръглят цената на таксито като малък бакшиш.

В други 21 страни, включително Канада, таксиметровите шофьори обикновено получават бакшиш с 10% над цената на пътуването. Но САЩ оглавяват списъка с етикет за бакшиши от 15% за таксиметрови пътувания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg