Пътуването до Германия е вълнуващо преживяване, което може да бъде още по-приятно, ако сте добре подготвени, съобщава Нова телевизя. За да се насладите на престоя си в богатата на история, култура и природни красоти Германия, ето 10 неща, които не трябва да забравяте:
 
1. Документи за самоличност и виза
 
Уверете се, че носите валиден паспорт или лична карта (ако сте от ЕС). Ако не сте гражданин на ЕС, проверете дали ви е необходима виза за влизане в Германия и се уверете, че сте я получили предварително.

2. Здравна застраховка
 
Добре е да имате здравна застраховка, която покрива медицински разходи в чужбина. Европейските граждани могат да използват Европейската здравноосигурителна карта (EHIC), но все пак е добра идея да имате допълнителна застраховка.

Измами и изгубен багаж притесняват българите при почивка

3. Планиране на транспорта
 
Германия разполага с отлична транспортна система. Проверете разписанията на влаковете, трамваите и автобусите. Ако планирате да използвате обществен транспорт често, може да е изгодно да закупите дневни или седмични билети.
 
4. Културни особености
 
Запознайте се с основните културни норми и обичаи. Например, точността е високо ценена в Германия, така че се старайте да бъдете навреме за срещи и събития.
 
5. Облекло според сезона
 
Климатът в Германия може да варира значително в зависимост от сезона. През зимата носете топли дрехи, а през лятото – леки и удобни. Дъждът може да бъде често явление, така че не забравяйте и чадър.
 

istock
istock

6. Парична валута
 
Въпреки че картовите плащания са широко разпространени, е полезно да имате някакво количество евро в брой за малки покупки или места, където не приемат карти. Проверете и текущия обменен курс, ако се налага да обменяте валута.
 
7. Електрически адаптери
 
В Германия се използват електрически контакти тип C и F с напрежение 230V. Ако вашите електронни устройства използват различни стандарти, не забравяйте да вземете подходящ адаптер.
 
8. Основни фрази на немски
 
Въпреки че много германци говорят английски, ще бъде полезно и учтиво да научите някои основни фрази на немски език, като „Благодаря“ (Danke), „Моля“ (Bitte) и „Извинете“ (Entschuldigung).
 
9. Навигация
 
Инсталирайте навигационни приложения на телефона си като Google Maps или Citymapper, които ще ви помогнат да се ориентирате в градовете и да намирате местата, които искате да посетите.
 

istock
istock

10. Резервации и билети
 
Проверете предварително и направете резервации за настаняване, популярни туристически обекти и събития, за да избегнете разочарования и да се възползвате от отстъпки за ранно записване.
 
Следвайки тези съвети, вашето пътуване до Германия ще бъде по-спокойно и приятно. Насладете се на богатата история, култура и красота на тази страна и създайте незабравими спомени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase