Много българи планират да прекарат почивката си в чужбина, съобщи Ойронюз.

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори казва:

"Надеждите на собствениците на хотели, че туризмът ще се промени и българските почиващи ще се върнат на местните плажове, бяха разочаровани. Бизнесът с лятна ваканция край морето винаги е бил доста консервативен. Тоест, в началото беше трудно да се измъкнат българите от българските плажове. Сега е също толкова трудно да ги върнем."

Формуляр на английски и QR код за преминаване при почивка в Гърция

Между 2016 и 2019 г. броят на българските туристи в съседна Гърция нараства с 16 процента.

Валентин Спасов е един от тези, които предпочитат да почиват в Гърция или Турция, отколкото у дома. Много от неговите приятели и роднини правят същото. Казва, че не съжалява.

istock
istock

"Нещо винаги не беше наред в българските ваканционни курорти. Те винаги бяха доста скъпи, плажовете бяха скъпи, храната беше скъпа. За ваканцията тук все още има какво още да се желае. В Гърция плажовете се простират на три километра във всяка посока. Хотелите не стоят плътно един до друг. Всъщност можете да гледате и да се наслаждавате на морето. Хубаво е."

Къде са пътували българите през първото тримесечие

Девствените части на българските плажове се свиват пред все по-нови хотели и курорти.

Инвеститорите проявяват много креативност да правят своите строителни проекти. Много сгради са създадени в райони, които всъщност са защитени като природни резервати.

Досега обаче беше тихо и отстъпките или държавната помощ не са от полза. Нито частните, нито обществените плажове не са особено добре посещавани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg