Различните застрахователи имат различни условия за реда на описване на щетите при природни явления и всеки потребител трябва да прочете внимателно полицата си. Това обясни в "Денят започва" Нина Колчакова - ген. секретар на Асоциацията на българските застрахователи.
 
"При потопен автомобил след буря например е добре да се направи снимков материал. Някои застрахователи обаче искат и личен оглед на колата. Важно е да отбележим, че само застраховката "Каско" може да покрие щети при такива явления при автомобилите, не задължителната застраховка "Гражданска отговорност", тя не играе", каза още Колчакова.

Даваме между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

По думите й няма конкретни срокове за изплащане на обезщетението от застрахователя, а и редът за ремонт на автомобилите е различен - някои настояват това да се случи в определени сервизи, а при други е въпрос на избор на клиента.
 

istock
istock

Проучване на асоциацията показва, че ако миналата година българите са били склонни да похарчат 80 лв. за годишна застрахователна премия за домашно имущество, тази година сумата е около 150 лв.
 
"Има леко повишение на интереса, но като цяло в България сме на едно от най-ниските нива в по застраховане на домашно имущество в сравнение с всички наши съседни държави, които имат подобен климат и подобни природни явления", допълни Колчакова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase