Цените на застраховките на домашно имущество наистина са за „всеки джоб“. Те могат да варират в приблизителни рамки от 50-200 лв. на година (5-17 лв. на месец) и зависят от условия като застрахователната сума/лимит по полицата, покритите рискове, вида на имота и някои други, съобщават от Асоциация на българските застрахователи. На пазара се срещат два основни подхода във връзка с определянето на застрахователната сума.

При единият, при т.нар. „полици на лимит“, се предлагат пакети на фиксирана застрахователна сума – 20 000 лв., 50 000 лв. и т.н. – които излизат, например, около 50-80 лв. на година. Застрахователната сума по полиците „на лимит“ може да не достига да се съгради нов дом, ако старият е погинал, но в масовия случай е напълно достатъчна за покриването на щети по дома ни в резултат на различни рискови събития, обясняват експертите.

При другият вариант застрахователната сума по полицата е съобразена със стойността на имота. Цената на полица за апартамент от 100 кв.м, застрахован на сума от 100 000 лв. с добро покритие на рискове, може да е около 100-180 лв. на година, т.е. около 10-15 лв. на месец.
Въпросът на каква стойност да застраховате дома си е сред най-съществените при избор на полица „Домашно имущество“. И то не само, защото сумата се отразява върху цената на застраховката. Причината е, че има пряка връзка с размера на обезщетенията, които може да получим при рискови събития по полицата ни - най-малкото няма как да получим обезщетение, надвишаващо застрахователната сума. На пазара се срещат два основни подхода във връзка с определянето на застрахователната сума.

При единия, при полиците „с лимит на отговорност“, се предлагат различни нива на фиксирани застрахователни суми.

При другия вариант застрахователната сума се определя въз основа на характеристиките на имота и като цяло отразява реалната му стойност.

istock
istock

Имуществени застраховки „с лимит на отговорност“ (на договорена стойност)

Тези вид продукти се предлагат от всички компании. Застрахователните суми по тях са фиксирани, като изборът е богат – офертите на различните дружества варират в широки граници – от 20 хил. лв. до 150 хил. лв. Предимството на този вид полици е възможността да осигурим застрахователна защита за дома, съобразена с нашите финансови възможности. Цените могат да са наистина „бюджетни“ - при най-ниските нива на лимити, например, премиите могат са в рамките на 20-40 лв. на година, за лимит от 50 000 лв. варират около 50-60 лв. на година.

Как да получите обезщетение при авария вкъщи

Разбира се, върху цените на полиците оказват влияние покритието от рискове, както и ред други условия. Когато купуваме полица с лимит на отговорност, по-нисък от реалната стойност на имота ни, трябва да сме наясно, че размерът на обезщетенията по полицата не може да надхвърли този лимит/сума. Така, ако жилището ни е на стойност 100 000 лв. и сме сключили полица „на лимит“ от 30 000 лв., то щети могат да бъдат изплатени само до размера на тази сума. Въпреки че застрахователната сума по някои варианти на полици „на лимит“ може да не достига да се съгради нов дом, ако старият е напълно увреден, в масовия случай е напълно достатъчна за покриването на щети по дома ни в резултат на различни рискови събития. Според данни на компаниите голяма част от обезщетенията са в размер около 1000-3000 лв.

istock
istock

Имуществени застраховки на реална стойност на имота

Те са класически застрахователен продукт, който ви дава пълноценна застрахователна защита на дома. При тях застрахователната сума по полицата се основава на характеристиките на имота ви – вид, квадратура, местоположение и някои други. На тяхна база може сами да определите сумата, на която да застраховате дома си. Друг вариант е като ориентир да ползвате разработени от компаниите изчисления за минимална сума на квадрат, които по правило са съобразени с местоположението.

Например, за София минималната сума на квадратен метър е около 1000 лв., по-ниска е за по-малките населени места. Така, за апартамент от 110 кв.м. в София сумата излиза 110 000 лв. По ваша преценка може да увеличите сумата, особено ако домът ви е с по-луксозно изпълнение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg