Предварителните данни за 2009 г. показват, че кризата се е отразила и на застрахователната дейност. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Емил Атанасов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор".

Към края на 2009 г. брутният премиен приход, реализиран от застрахователите, лицензирани в България, възлиза на 1,692 млн. лв., с което се отчита намаление от 6,3 % на годишна база, като спадът в общото застраховане е 4,2 %, а в животозастраховането е 18,0 %.

Факторите, които обуславят спада на премиите в животозастраховането са ограничаването на кредитната активност от страна на местни финансови институции поради преоценка на риска; несигурността относно бъдещите доходи на домакинствата, влияеща пряко върху склонността им за спестяване чрез закупуване и поддържане на животозастраховки; ориентиране на потребителите към конкурентни продукти, които предлагат по-висока доходност, каквито например са депозитите.

Реализираният премиен приход от дружествата по доброволно здравно осигуряване към 31 декември 2009 г. възлиза на 38,5 млн. лв., което представлява ръст от 27%.

По думите на Емил Атанасов - това е голямо увеличение, но то в значителната част се дължи на промяна в счетоводните политики.

В тази връзка не може да се каже, че съществува засилен интерес към доброволното здравно осигуряване. Напротив, за дейността на един цял бранш това са незначителни средства, каза Емил Атанасов.

Трябва да се имат предвид и другите статистически данни за дейността на дружествата по доброволно здравно осигуряване за 2009 г., които не бележат такъв ръст, като премийния приход. Сумата на активите на дружествата по доброволно здравно осигуряване е 68 млн. лв., като нарастването на годишна база е 14 %, а размерът на здравноосигурителните резерви намалява с близо 6 % на годишна база и възлиза на 12 млн. лв. Техническият резултат, отчетен от дружествата е отрицателен (-135) хил. лв. при (-6,3) млн. лв. през 2008 г., а финансовият е 1,3 млн. лв., при (-8) млн. лв. година по-рано.

Освен това се забелязва една тенденция на намаляване на броя на здравноосигурените лица. Към края на 2009 г. по действащи договори те са 177 898, при 356 863 към края на 2008 г.

Важно е да се отбележи, че бъдещото развитието на тези дружества е в пряка връзка със здравноосигурителния модел, който ще бъде приет, посочи той.