Намерението на правителството да се забрани разсроченото плащане на застраховката "Гражданска отговорност" не срещна подкрепа в парламентарната икономическа комисия вчера.

Депутатите все пак приеха на първо четене промените в Кодекса за застраховане, лансирани от МС, но под условие. Зам.-шефът на комисията Валентин Николов обясни, че еднократното плащане на полицата ще затрудни по-бедните шофьори, и затова ще предложи изискването да отпадне между първото и второто четете на проекта.

"Всички трябва да имат право на разсрочено плащане - като при данъците, които също могат да се внасят в хазната на определени вноски", коментира и Ариф Агуш от ДПС. Шефът на Гаранционния фонд Борислав Михайлов споделя същото мнение. Според него обаче плащането трябва да става на 2 или 3 вноски, не повече.

Предложението да отпадне разсроченото плащане на "Гражданска отговорност" бе внесено от кабинета с мотива, че немалко шофьори хитруват - сключват договора, плащат само една вноска, лепват стикера на стъклото и карат цяла година. Ако попаднат в катастрофа обаче, застраховката се оказва невалидна. Ето защо и вчера зам.-министърката на финансите Боряна Пенчева настоя да се въведе задължително еднократно плащане. Който има финансови затруднения, би могъл да се възползва от "банкови продукти" - т.е. да вземе заем, смята Пенчева. В момента всяка четвърта кола (25%) у нас е без валидна полица.

Прогрес

От 18 юли всички камери по пътищата ще снимат номерата на автомобилите и КАТ ще може да проверява по електронен път дали за колата има валидна полица "Гражданска отговорност". Това стана възможно, тъй като след дългогодишно отлагане информационната система за застраховките най-сетне заработи, а от 1 юни полиците вече се издават онлайн. От есента пък полицейските автомобили ще бъдат оборудвани със специална система, чрез която униформените ще могат веднага да правят справка наред ли е застраховката на спрения шофьор. Това съобщи вчера зам.-шефът на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев.