За разлика от западния свят, руснаците рядко застраховат своето недвижимо имущество срещу пожари или други бедствия.

След пожарите в Централна Русия това лято обаче мнозина собственици на апартаменти и крайградски вили се замислиха за застраховки. Така ситуацията се обърна – сега не агентите ухажват клиентите по домовете, а клиентите бързат към застрахователните офиси.

В Русия най-много 10-15% от изпепелените домове са били застраховани, пише в. "Ведомости", позовавайки се на "Ренессанс страхование".

Заради природните катаклизми това лято обаче застрахователите бележат бум на търсенето на имуществени застраховки.

Е, засега не може да се говори за бум на сключени договори – интересът е по-скоро на ниво осведомяване. Затова пък има опасения от бум на застрахователните измами, когато застраховка може да бъде оформена със задна дата, преди настъпване на събитието.

Застраховалите своето имущество чакат обезщетения. Най-големият в страната застраховател на частни домове и вили - "Росгосстрах" – оценява щетите общо на около 200 млн. рубли. По данни, до вчерашния ден, компанията вече е изплатила на пострадалите от пожарите клиенти над 100 млн. рубли.

По оценка на компанията, в регионите с развит частен сектор, застрахователните агенти са сключили около една трета от полиците. Компанията държи 50% от пазара на имуществено застраховане. 200 млн. рубли за "Росгосстрах" е капка в морето – само за първото полугодие компанията е платила почти 100 пъти повече - 19,4 млрд. рубли, пише вестникът.

Другите застрахователи са платили в пъти по-малко. По имуществени застраховки "РЕСО-гарантия", например, е изплатила на клиентите си 3 млн. рубли, като общите щети в тези случаи са оценени от дружеството за около 15 млн. рубли.

Към настоящия момент  "Росгосстрах" не сключва договори в регионите, където е обявена извънредна пожарна ситуация заради сложността в  разчетите на тарифите.

Междувременно Министерството на извънредните ситуации обяви, че в Централния Федерален окръг вчера се горели по-малко от 100 ха гори и торфеници, а площта на природните пожари за денонощие е намаляла почти 30 пъти. Според министър Сергей Шойгу, общите щети от пожарите могат да достигнат 12 млрд. рубли, по предварителни разчети. Това е без стойността на горите, които не могат да бъдат използвани в промишлеността. От началото на ситуацията досега са изгорели 884,3 хил. ха, повече от 2,5 хил. домове, загинали са около 50 души.

Министерството на извънредните ситуации вече се обяви за приемането на нов закон за задължително имуществено застраховане срещу пожар. Есента предстои законопроектът да бъде обсъден от Държавната Дума.