Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството CureVac за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19, съобщиха от институцията.

Преди това тя проведе такива разговори със Sanofi-GSK на 31 юли и с Johnson & Johnson на 13 август и подписа предварително споразумение за закупуване с AstraZeneca на 14 август.
 
Предвиденият договор с CureVac би дал възможност на всички държави - членки на ЕС, да закупят ваксина, както и да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави.
 
Очаква се, че Комисията ще разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване от името на всички държави - членки на ЕС, на 225 милиона дози, които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на ваксина срещу COVID-19. Комисията продължава интензивните обсъждания с други производители на ваксини.
 
"Скоро ще имаме споразумение с CureVac - иновативно европейско дружество, което по-рано получи финансиране от ЕС за производство на ваксина в Европа. Същевременно продължаваме преговорите с други дружества, за да намерим технология, която да защити всички ни", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
 

istock
istock

CureVac е европейско дружество, което е пионер в разработването на напълно нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена през последното десетилетие.

Вижте колко ще струва ваксината за COVID-19 на човек

Основният принцип е използването на тази молекула като носител на данни за информация, с помощта на която самото тяло може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg