Би трябвало да се издават сертификати, че си ваксиниран срещу COVID-19. Искаме да може да се генерира официален документ на български и английски език, в който да пише на коя дата си ваксиниран, с коя ваксина. ЕС работи и за общоевропейски документ. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доколкото държавата организира ваксинирането, процесът по ваксинация е доброволен. Но ние не регулираме пътувания в чужбина например, заяви Кунчев.
Пациентите на всеки личен лекар трябва да заявят желание да се ваксинират срещу новия коронавирус и той да изготви списъци. Предвижда се и създаване на мобилни екипи, които да ходят да ваксинират по места – но на доста по-късен етап, може би втората половина на годината.

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно, каза още Кунчев. В момента се изготвят списъци с медицинските специалист, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%, каза Кунчев.

istock
istock

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни той.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап. Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата ваксина, ще има и други доставки - 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.

Богатите страни се презапасяват с ваксини

Имаме намаление на разпространението на болестта, но тя е много крехка, много в началото. 7,1% по-малко е на 14-дневна база, при 7,6% средно в Европа – не бива да пропиляваме това, което сме постигнали, коментира Кунчев предвид и думите на премиера Бойко Борисов и на здравния министър проф. Костадин Ангелов как се готви отваряне на детските градини от 14 декември.

Да, според мен антигенните тестове ще се приравнят на PCR-ите. Аз не съм чак такъв привърженик на това, коментира Кунчев, който предупреди – има 30-40 фирми, предлагащи антигенни тестове и тези тестове не са равностойни.

istock
istock

С изключение на 2-3 области нямаме проблем в осигуряването на легла за болни от COVID-19, увери доцентът. "Много грешки може да се посочат, но по-скоро са залитания в една ли друга посока", коментира доц. Кунчев и предупреди, че Европа обещаваше свободна Коледа, но сега всички се готвят за затваряне. За България той предупреди, че може да се събираме 10-15 души за Коледа, но не трябва да се отпускаме.

Много съм разочарован от поведението на много хора, коментира Кунчев поредицата снимки от големи търговски вериги, показващи сериозни струпвания на хора.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg