Богатите страни се презапасяват с ваксини срещу коронавируса, а хората, живеещи в бедните държави рискуват да бъдат лишени от тях, предупредиха правозащитници.

Това е въпреки, че Оксфорд-АстраЗенека се ангажира да предостави 64% от произведените ваксини на хората в развиващите се страни.

Предприемат се стъпки, за да се гарантира, че достъпът до ваксини е справедлив по целия свят.

Експерт: Cоvid ваксините са нов вариант на вече съществуващи

Споразумението за равен достъп до ваксините, известно като Covax, гарантира осигуряването на 700 милиона дози ваксини, които да бъдат разпределени между 92-те страни с по-ниски доходи, които са се регистрирали.

Но дори и с този план, организации като Amnesty International, Oxfam и Global Justice сега заявяват, че няма достатъчно дози от медикаментите и фармацевтичните компании трябва да споделят своята технология, за да са сигурни, че се произвеждат достатъчни количества.

istock
istock

Анализ на тези организации установи, че богатите страни са закупили достатъчно дози, за да ваксинират цялото си население по три пъти, ако всички ваксини бъдат одобрени за употреба.

Канада например е поръчала достатъчно ваксини, за да ваксинира всеки канадски гражданин по пет пъти, твърди тя.

Приеха плана за ваксиниране срещу COVID-19 у нас

И въпреки че богатите нации представляват само 14% от световното население, те вече са закупили 53% от всички най-обещаващи ваксини досега.

„Никой не трябва да бъде лишен от равен достъп до животоспасяваща ваксина поради жизнения стандарт на страната, в която живее, или количеството пари в джоба си“, каза Ана Мариот, мениджър по здравна политика в Oxfam.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg