"Много често се питаме как стана така, че толкова бързо се появиха ваксини срещу коронавируса. Работя повече от 20 години в тази сфера и ми е ясно колко е дълъг пътят, който една ваксина изминава. Трябва да се разясни, че настоящите ваксини, за които чакаме разрешение, са нови варианти на такива, които са разработени много отдавна. Варианти на вируса имаше преди 10 години  - SARS и MERS. България остана настрани от тях".

Това обясни пред NOVA д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб и държавен експерт в МЗ.

Няма да облагат с ДДС доставката на ваксини

По думите й на всяка ваксина се прави мониторинг. Според експерта новият вариант е изключително иновативен и няма как да предизвика заболяване.

"Ще дам пример с ваксината за хепатит Б. Тя е задължителна за бебетата и е рекомбинанта. Досега никой не се е заразил от заболяването. Трябва да вярваме малко повече в науката", поясни д-р Филипова.

istock
istock

Тя обясни и, че повечето ваксини имат по 2 дози, за да има траен иминутет.

"Винаги има шанс през това време да се заразите, но дори това да стане, не би трябвало да има проблем", твърди експертът.

Приеха плана за ваксиниране срещу COVID-19 у нас

Д-р Радосвета Филипова сподели, че ще се ваксинира, но не знае коя ваксина ще използва.

"Имаме оскъдна информация за данните на продукта. Нямаме кратка характеристика на различните ваксини", заключи тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg