На заседанието си днес Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов дава брифинг.

Използвани са препоръки на СЗО.

Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР.

СЗО: Няма да има достатъчно ваксини в близките 3 до 6 месеца

Ваксинирането ще бъде доброволно, напомни отново министърът.

„Националният план на България за ваксиниране е разработен от работна група, заедно със специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на държави членки. Той е съобразен с българското здравеопазване. Той е динамичен и съобразен с обстановката”, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.



Разработени са фази за ваксиниране на българските граждани.

В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.-фармацевти. Общо - 243 600 души. 

Това са високорискови групи, които могат да предадат заразата, а ваксината ще им помогне да изпълняват служебните си задължения. 

Пулмолог: След преболедуване, няма нужда от ваксина

Втора фаза – педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.  

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци. 


Страната ще бъде разделена на 6 региона. Всеки един от тях има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона, съобщи доц. Ангел Кунчев. Той призна, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите мерки, но още е рано да се зарадваме. Все пак той изрази надежда, че скоро ще има положителни новини.

Доц. Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

„За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg