Великобритания стана днес първата страна в света одобрила ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер“ и „БиоНТек“ и обяви, че ваксинирането с нея ще започне идната седмица, предаде Ройтерс.

Британското правителство съобщи, че е приело препоръката на независимия регулаторен орган за лекарствата и здравните продукти за одобряване на тази ваксина.

Опасно ли е да ни сложат ваксина, ако сме с COVID-19

А здравният министър Мат Ханкок обяви, че програмата за ваксиниране ще стартира другата седмица. Болниците вече са готови да приемат ваксината, каза той.

istock
istock

Британската комисия по ваксинирането ще определи приоритетните групи, които първи ще имат достъп до ваксината, като настанени в социални домове, медици, възрастни и хора, които са клинично уязвими за заболяването.

Националната здравна служба (NHS) "ще започне да привежда в действие обширната си подготовка, за да осигури грижа и подкрепа за всички, които отговарят на условията за ваксинация", се казва в изявлението.

Правителството призова хората в цялата страна да "се придържат към необходимите ограничения в техния регион", за да дадат възможност на NHS да проведе успешна и ефективна ваксинация, без да се стигне до претоварване на системата".

Както компаниите Pfizer и BioNTech, така и американската биотехнологична фирма Moderna съобщават за ефективност от над 90% на разработените от тях ваксини, които са базирани на новата РНК технология (mRNA).

Pfizer заяви, че британското разрешение за използване на ваксината за спешна употреба бележи исторически момент в борбата срещу Covid-19.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg