Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

През изминалата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Covid-19.

София излиза от областите с най-висока заболеваемост със над 1000 на 100 хиляди от населението, но в тази категория остават Габрово и Кюстендил. 

Борисов: Икономиката работи, влагаме много в здравеопазването

Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани - освен медиците и полицаите, се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов:

Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината - по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на "Пфайзер", вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година.

istock
istock

Създали сме необходимата логистика - първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози.

Премиерът смята, че трябва да има баланс между противоепидемичните мерки и подкрепата на икономиката:

„Тази седмица е изключително важна, защото по нея ще видим платото, намалението дали върви. Втората седмица ще видим натиска върху болниците и какво е положението. И тогава вече може да помислите за яслите, детските градини - поели сме ангажимент на 21 декември да отворим.

Дай Боже, цифрите да са такива и бизнесът сам да си изкарва парите, за да може да се запази 10-процентният данък, за да може да се запази 9-процентното ДДС, което направихме. Но всичко това е в помощ на бизнеса“.

Кои ограничения ще отпаднат след 21 декември

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че както премиерът Борисов е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен беше премиерът Борисов.

istock
istock


Кандидатстването за компенсиране на бизнесите, които затвориха, с процент от оборота ще е факт съвсем скоро. Ще се кандидатства по електронен път през системата ИСУН.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи:

„Очакваме процедурата да бъде изключително бърза, в рамките на седмица да се подават документите и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

За помощта от 24 лв. на ден може да се кандидатства от днес

„И се надявам парите да пристигнат при заявилите подкрепа в рамките на годината - тоест веднага след приключването на триседмичните ограничения“, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

БГНЕС
БГНЕС


Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“ посочи Сачева.

Готвят нова помощ за затворения бизнес​​​​​​​

Социалният министър информира премиера, че са променени и условията на мярката „Заетост за теб“, така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

„Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец“, заяви още министър Сачева.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg