Министърът на икономиката Лъчезар Борисов още вчера проведе срещи с работодателите, за да обсъдят мерки за дейностите, които ще бъдат спрени, заради новия локдаун.

Обсъждат се две опции - или да се изплащат фиксирани разходи или между 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.
 
По думите на Сачева до месец октомври нивата на безработица у нас са били добри. Те са спадали в продължение на 5 поредни месеца до под 7%.
 
„Сега известен ръст ще има, но зависи как ще протече и зимният сезон. Стремим се да не надвишим тези 7% тази година. Рано е да се каже дали това е възможно, защото всичко се променя в динамичен порядък“, каза тя.

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лв. дневно, за които говорим.

Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво. Стараем се помощта да достигне до всички. Разглеждаме различни опции и казуси", обясни социалният министър за мярката за помощ на работниците в затворените дейности.
 

istock
istock

Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник (30 ноември).
 
Сачева съобщи, че 356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни.

Как ще се компенсират работниците заради новите мерки

Тя добави, че ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.
 
„Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обяви Сачева.
 

istock
istock

За хора на граждански договор
 
„Мярката за гледане на деца до 14г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева.
 
Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290 лв.

За данъците и кредитите
 
"Различни опции може да бъдат договаряни, но банките казват, че ново разсрочване на заеми и кредити ще е проблемно. Данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година – иначе ще се натрупат дългове. Движение на пари трябва да има, защото после ще питаме откъде да платим пенсии, детски", поясни Сачева.
 
Относно COVID хотелите, Сачева заяви, че идеята стои като резерв.

 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg