Правителства и официални представители изразяват надежда, че ваксините срещу Ковид-19 ще могат да изградят "стаден имунитет", а някои изчисляват, че имунизирането само на две трети от населението може да спре пандемията и да помогне да се защитят цели общности или държави.

Тази концепция обаче води до предупреждения, че тя е твърде пожелателна що се отнася до ползата от ваксините. Някои експерти казват, че подобни очаквания са погрешни.

Какво да пием при първи симптоми на коронавирус

За начало, за да се разбере какво е необходимо за постигане на стаден имунитет чрез ваксините срещу Ковид-19, трябва да се вземат предвид редица фактори, някои от които са неизвестни.

istock
istock

Какво е темпото на разпространение на причиняващия заболяването Ковид-19 вирус? Дали първите налични ваксини ще могат да спрат предаването на вируса или само ще помогнат на хората да не се разболяват? Колко хора от дадено население ще приемат да се ваксинират? Ще осигурят ли ваксините еднаква защита за всички?

"Стадният имунитет понякога е разбиран погрешно като индивидуална защита", каза Йосеп Янша, експерт в областта на подготвеността и реакцията на спешната помощ в базирания в Стокхолм Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ).

"Неуместно е да се смята: "Самият аз няма да се заразя, защото има стаден имунитет". Стадният имунитет е свързан със защитата на общността, а не с това доколко е защитен отделният човек", каза експертът.

Борисов обеща да осигури всички видове ваксини, предложени от ЕК

Центърът използва изчислен праг за стадния имунитет от 67 процента за моделите си, въпреки че германският канцлер Ангела Меркел заяви този месец, че рестрикциите в Германия, свързани с Ковид-19, може да бъдат вдигнати, ако между 60 и 70 процента от населението получи имунитет, било то чрез ваксини за Ковид-19 или след заразяване.

istock
istock

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) също посочват стойности за покриване от ваксините на 65-70 процента от населението като начин да се достигне масов имунитет чрез ваксинация.

"Смисълът на стадния имунитет е да се защитят уязвимите", каза Елинор Райли преподавател по имунология и заразни болести в Университета в Единбург.

"Смисълът на това е, ако да кажем, 98 процента от населението са били ваксинирани, ще останат толкова малко заразени в една общност, че останалите 2 процента ще бъдат защитени. Това е целта", допълни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg