Предстои обявяването на поръчка за купуване на над един милион антигенни теста, каза на брифинг в Министрески съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Тестовете ще бъдат безплатни за хора със симптоми и ще бъдат предоставени в регионалните здравни инспекции, в центровете за спешна медицинска помощ и в лечебните заведния, допълни той.

Започнало е и предоставянето на 70 хиляди антигенни теста.

В челната тройка сме по смъртност от Covid-19


Министър Ангелов посочи, че се обмисля тестване на жителите на град с антигенните тестове, за да се направи моментна снимка.
Когато има позитивен антигенен тест, се прави PCR.

istock
istock


Днес експертните съвети ще дадат мнение дали антигенните тестове могат да послужат като оснавание за изолация на болен, каза още той.

Личното ми мнение като лекар е, когато има симптоматика на петия ден и на седмия ден от контакта, да се направи антигенен тест.

Когато антигенният тест е с висока степен на чувствителен и е позитивен, е много вероятно да се позитивира и PCR теста, допълни министър Ангелов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg