"Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че отпадането изцяло на хартиените рецепти ще стане факт. Не съм много съгласен, че са дали заден ход, необходимо е време да се обсъдят големия брой становища и предложения по проекта за изменение на Наредба 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти", каза за БНР главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

"По-добре е да има диалогичност, отколкото да се направи нещо прибързано. От БФС сме готови за тези промени, макар че и сред нас имаше неясноти и притеснения по отношение на това, че малко на брой са т. нар. бели електронни рецепти, защото много рядко се генерират такива. Все още има колеги, които не са виждали такива.
 
Затова поискахме от Националното информационно обслужване да подготвят тестови рецепти, за да могат и лекари, и фармацевти да са на 100 % готови, като изпробват как се работи с тях.
 
От първи юни 2021 г. с електронни рецепти се изписват всички медикаменти по рецептурна книжка, тоест заплащани напълно или частично от здравната каса. Там има също затруднения, но те се коренят в това, че трябва електронно да се генерират множество кодове, защото по тези рецепти НЗОК извърша редица контроли. Това забавяше в определени случаи получаването на рецепта. Но бялата рецепта е нещо много по-просто", поясни още Димитър Маринов.
 
По думите му няма да има затруднения за изписването на електронна рецепта при домашни посещения, в по-малките и отдалечени населени места, при посещение на спешен медик в дома ви.
 
"Страната ни има най-доброто интернет покритие. За използването на електронна рецепта лекарите ще трябва да изтеглят мобилно приложение и чрез телефона си ще могат да изписват рецепти по всяко време и на всяко място. Лекарят трябва да има електронен подпис за целта. Това по никакъв начин не ограничава правото на лекаря да практикува.
 
За пациента нищо няма да се промени с въвеждането на електронната рецепта. Тя ще важи до 6 месеца, след тях той ще трябва отново да се яви на преглед при лекар, за да му я поднови.
 
За да намери електронната рецепта, фармацевтът трябва да има ЕГН на пациента и дата на изписването на рецептата. Тъй както казвате, досега си носим тези рецепти в джоба, сега ще е необходимо да имате записана тази дата на изписването на рецептата. Затова се обръщам към пациентите, направете го, особено важи за хора без мобилни телефони.
 

istock
istock

Има и друг вариант - след изписването на електронната рецепта лекарят може да ви генерира код, който се изпраща на вашия телефон. Вие го запазвате и този код генерира рецептата в аптеката. За всяка рецепта ще имаш отделен код в телефона си. Тази възможност я има и в момента, но никой не я ползва", разясни още за БНР главният секретар на БФС Димитър Маринов.
 
Предписването на хартиени рецепти сега губи много повече време, може да се допусне грешка при изписване на данните на пациента, не може да бъде загубена. Освен това лекарят може да не попълни кога, как и в какво количество се приема лекарството.

Откога ще важат само електронни рецепти

Електронната рецепта ще даде възможност на едно място да се събират и анализират данни за пациентите. Тази рецепта не може и да бъде фалшифицирана. От една страна лекарят по всяко време ще може да проследи как се изпълнява терапията от пациента, дали се спазва тя, от друга страна, ако пациента има електронен подпис, ще има достъп до цялото си здравно досие, включително и до всички изписани му рецепти.
 
"Електронната рецепта не е самоцел, тя е инструмент. Това е дигиталното модерно здравеопазване, чрез което ще има информация за всички лекарства, които се изписват на свободна продажба, не само за тези по здравна каса. В електронната рецепта има поле и за изписвани хранителни добавки, медицински изделия, козметика", допълни магистър-фармацевтът.
 
Според БФС изключения за изписване на лекарства на хартиена рецепта трябва да има за т.нар. "зелени" и "жълти" рецепти и за лекарствата, които се приготвят в аптеката.
 

istock
i

Той съобщи, че приключват разговорите по Методиката за аптечна карта. Има консенсус,  по който да се определят броя и дейностите на аптеките в страната. На базата на аптечната карта МЗ ще може да взема аргументирани решения, посочи Маринов за БНР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg