Отпадането на хартиените рецепти не означава, че пациентите ще получават дистанционно лечение. Това заяви д-р Иван Маджаров, който е председател на Българския лекарски съюз, обясни в студиото на „Здравей, България”.
 
„Дори да отпаднат и да останат само електронните варианти, те пак трябва да посетят личния си лекар, да им бъде предписано лично лечение и чак тогава да отидат в аптеката”, каза още медикът.

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня, че лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време и пред своя компютър. Според тях такава реформа ще доведе до допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”.
 
Около 30% от лекарите са на възраст на 65 години, подчерта д-р Маджаров и заяви, че не всеки от тях може да се справи с дигитализацията.

Предлагат от 1 май да отпадне хартиената рецепта

„Няма разработено и мобилно приложение, което означава, че трябва да си задължително зад компютър, за да изпишеш лечение на пациент”, обясни председателят на БЛС и каза, че в цяла Европа системата позволява изпитването на лекарства и на хартиен носител.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg