За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен средно между половин и един ден. На хората им се налага да използват част от отпуска си, за да направят профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието.
 
Това мнение изрази пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от директора на НЗОК проф. Петко Салчев, но не е нова.
 
"Какво значи 1 ден за профилактичен преглед – за здравната система значи това, за човека, който ще ходи на този преглед – че евентуално при наличие на някакво заболяване, то ще бъде открито по-рано, третирано по-рано и би могло да излезе по-разходоефективно за системата в дългосрочен план. От страна на работодателя – подобен тип профилактичен преглед може да има възвръщаемост, като намали дните в болничен на своя служител", заяви Аркади Шарков.
 
Това е въпрос на договорка между НОИ, НЗОК, здравното министерство и работодателите, уточни той. По думите му трябва да се разработят различни варианти, като се изчисли разходът за този ден.

Предлагат платен отпуск за профилактични прегледи

Негативният стимул за българина не работи, настройва го срещу системата – така здравният икономист коментира въвеждането на евентуални санкции за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.
 

istock
istock

Затова по думите му трябва да се заложи на позитивния – "имаш възможност, платен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи".
 
Алтернатива е и профилактичните прегледи да се извършват на работното място, допълни Аркади Шарков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg