Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече ще имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от "Информационно обслужване", националният системен интегратор на държавната администрация.
 
Не става въпрос за електронни прегледи, подчерта в "Денят започва" д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
 
Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система. От пациента ще зависи какъв достъп и за колко време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа, обясни д-р Брънзалов.
 
Изписването на електронната рецепта се издава след преглед при лекар, а да ни звънят по телефоните от аптека, подчерта той.
 
Д-р Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.
 
В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система, обясни зам.-председателят на БЛС.

Работи ли издаването на електронни рецепти

Ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.
 
Според д-р Брънзалов в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват.
 

istock
istock

Той съобщи още, че от БЛС са против новата заповед на здравното министерство към общопрактикуващите лекари да отчитат количествата и вида на ваксините, с които разполагат във всеки кабинет.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg