Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа възможността за компенсация с определен коефициент на дейности за лечение на пациенти с Covid по клинични пътеки и амбулаторните процедури в интензивните отделения. Това каза пред БНР управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.
 
Това ще важи само за лечебните заведения, които лекуват пациенти с Covid, уточни той.
Няма предвидено увеличение на потребителските такси, които пациентите плащат за посещение при лекар.
 
В преговорния процес с Българския лекарски съюз ще бъде предложено таксите за децата да бъдат заплащани от Касата, а не от гражданите, стана ясно още от думите на Салчев.
 
До юни общопрактикуващите лекари ще получават допълнително брутно възнаграждение от 1000 лева, поясни още управителят на НЗОК.
 
В момента НЗОК разпределя средства на базата на 1/12 от миналогодишния бюджет. Натискът върху болниците по време на настоящата Covid вълна не е голям, посочи Петко Салчев.
 
В новия бюджет на НЗОК се предвижда увеличение в извънболничната помощ - за общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична помощ и медико-диагностичните лаборатории, съобщи проф. Салчев.

Каква е здравната вноска за безработните

„Съответно и за болниците, но не в такъв голям процент.“ „По наши разчети това, което е разпределено като стойности не е достигнато в пълна степен от лечебните заведения, затова се налага да се прилага методиката за заплащане до 85%.“
 

istock
istock

Няма болници, които да са си изпълнили дейността и тя да не им е била изплатена, увери проф. Петко Салчев.
 
„Лечебните заведения не могат да постигнат индикативните си стойности, които са разпределени и очакват да им бъде доплатено, без да извършват дейност. Това е проблемът. Пример: на болницата Х са ѝ разпределени 100 лева, тя е изработила 60 и очаква останалите 40 лева по индикативния стандарт да ѝ бъдат разпределени, без да извършва дейност.“, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg