Децата, които отиват на детска градина след отсъствие, вече няма да трябва да предоставят бележка от личен лекар, че не са били в контакт със заразно болен в последните 3 дни.

Това предвиждат промени в наредбата за здравните изисквания към детските градини, предложени от Министерството на здравеопазването. С промените се прецизират изискванията и съответно документите, които се прилагат при приемането на децата в детските градини, както и при завръщането им в детските градини след отсъствие за повече от 10 дни.
 
Сега има изискване общопрактикуващият лекар да издава медицинска бележка за липсата на контакт на детето със заразно болен не по-рано от 3 дни от постъпването на детето в детската градина. Също такава медицинска бележка се изисква от и след отсъствие на детето за повече от 10 дни от градината.

Допълнителни 8 млн. лева за детски градини и училища

Медицинската бележка в горните случаи на практика се издава въз основа на данни, предоставени от родителя, което обезсмисля изискването тя да бъде съставяна от общопрактикуващия лекар. Подобно изискване не носи очаквания резултат и същевременно обуславя тежест както за лекаря, така и за родителя, обясняват от министерството.

istock
istock

Бележка ще се изисква само в случаите, когато детето е било заразно болно или е било под карантина заради заразен член на семейството, предвиждат промените в наредбата. Тя обаче щяла да се дава след преглед от лекар, а не на база данните дадени от родителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg