Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на тока, парното, водата и др.

При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв. Това съобщи днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, цитиран от пресцентъра на МОН.

135 лв. месечна стипендия за 184 ученици с изявени дарби

Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя - брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. По този начин ще се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции.

Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

istock
istock

Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови резерви за по-сериозна подкрепа на институциите до края на тази година.

"Искаме да помогнем на тези училища, детски градини и центрове, които наистина имат нужда. Виждаме дисбаланси, които анализираме в момента - повече от половината училища имат големи остатъци, а други нямат никакви средства. Ще видим откъде идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със следващия бюджет", е казал проф. Денков.

ЕС дава до 196 000 лв. за повече висшисти от уязвими групи

МОН и социалните партньори са се договорили да работят заедно за увеличение на бюджета за образование през 2022 г. Те са били единодушни, че са необходими повече средства за работни заплати, за единните разходни стандарти, за национални програми, извънкласни дейности, спорт, транспорт, за защитените детски градини и училища.

Синдикатите и работодателските организации са представили конкретни разчети за финансиране на отделните дейности в системата на средното образование, които МОН ще вземе предвид при подготовката на бюджета за следващата година и при разговорите с Министерството на финансите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg