Горските инспектори имат право да конфискуват дърва за огрев, които са закупени без документи, предупреждават от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF) и припомнят, че чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от около 150 млн. лева годишно.

Със застудяването на времето кампанията по закупуване на дърва за огрев е в разгара си.

Криза с дървата за огрев

Въпреки твърденията, че държавата е осигурила над 1 милион кубика дървесина за населението, на места в страната има недостиг, а това изкушава хората да купуват дърва без документи.

Затова и природозащитниците припомнят - ако не искате да станете част от бракониерския бизнес, изисквайте превозни билети от доставчика си, проверете дали дървата, които ви докарват, имат контрол на горска, производствена или общинска марка.

istock
istock

При основателни съмнения за незаконна сеч или транспорт сигнализирайте на телефон 112, защото ако се окаже, че сте купили дърва без изрядни документи, те подлежат на отнемане, а вие - на глоба.

От Агенцията по горите съобщават, че вече има наложени такива санкции, макар че по социални причини мярката се прилага в краен случай.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg