За четвърта поредна година ученици от 10, 11 и 12 клас ще учат програмиране благодарение на Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерството на образованието и науката (МОН), напомня пресцентърът на министерството.
 
В тригодишното обучение могат да се включат гимназисти, които не изучават "Компютърни науки" в задължителната програма на професионалните паралелки. Занятията се провеждат през свободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите.
 
Завършилите модула придобиват квалификация по професията "Приложен програмист". Голяма част от тях избират да се занимават с тази професия - продължават образованието си в сферата на компютърните науки или започват работа в ИТ компании. От началото на програмата през 2017 г. досега са обучени над 2300 младежи.

Има ли безплатен интернет за ученици и учители

Занятията са комбинация от присъствени и онлайн дейности. Организират се от пет центъра - в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас, а се провеждат в над 40 населени места.
 
Сред преподавателите са специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което засилва връзката между бизнеса и учениците.
 

istock
istock

За участие в "Обучение за ИТ умения и кариера" могат да кандидатстват десетокласници, като се регистрират до 10 октомври тук или тук. На 17 октомври ще се проведе входящ тест. Участниците ще получат достъп до него чрез имейла, с който са се регистрирали. На 24 октомври ще е втората (резервна) дата за входящ тест.
 
Групите за обучение ще се сформират до 31 октомври, а занятията ще започнат на 1 ноември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg