Общо над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Броят беше достигнат за по-малко от 11 месеца, откакто „Информационно обслужване“ АД изгради и пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти, съобщиха от компанията. Електронизирането на процеса намали значително риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

„Данните показват, че модулът „Е-рецепта“ се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му системата е поредното доказателство за успешните проекти, които компанията реализира през последните години. Изградена е за рекордно кратки срокове и е сред най-добрите в Европа. „Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на практика беше даден старт на електронното здравеопазване в България“, допълни Ивайло Филипов.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4 800, а към системата успешно са се свързали 3 550 аптеки от цялата страна. Близо 3 600 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.

Разчетите показват, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много са изпълнените рецепти в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Модулът е създаден така, че да е максимално удобен за лекарите, аптеките и софтуерните компании. До този момент със системата са се интегрирали над 30 разработчици на софтуер за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които създават софтуер за аптеки.

Модулът за електронни направления също отчита впечатляващи резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хил. е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300.

Ще въведат ли електронна трудова книжка

Само за последната година „Информационно обслужване“ АД реализира няколко ключови за електронното здравеопазване проекти. Като част от НЗИС беше пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др.

istock
istock

Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

„Електронното здравеопазване в България се чака от 15 години, а ние реализирахме основните модули на Националната здравно-информационна система за рекордно кратки срокове от 4-5 месеца. Направихме това, което много други не успяха“, каза Ивайло Филипов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg