Задават ли се поредни изменения в Кодекса на труда?

Още в първите дни от работата на 46-ото Народно събрание бяха внесени два законопроекта с предложения за промени в трудовата конституция. Единият е на „Изправи се БГ! Ние идваме“, който регламентира въвеждането на електронна трудова книжка, а другият е на ГЕРБ за държавна подкрепа за фирмите и работещите при така наречения принудителен престой.

Междувременно от КНСБ настояват за спешни промени в Кодекса на труда, свързани със задаващата се четвърта вълна на пандемията. Става въпрос за детайлното регламентиране на работата от разстояние или така наречената дистанционна работа или хоум офис - когато се прилага принудително, като задължителна форма на труд при извънредни обстоятелства като пандемията.

Дискриминационно ли е плащането за „клас“ прослужено време

В Кодекса на труда да се регламентира възможност за договаряне между работодателите и работниците на месечна еднократна сума - така наречената надбавка за домашен офис, с която служителите да покриват разходите за ток, отопление, поддръжка и наем на жилището - това е едно от предложенията на КНСБ.

istock
istock

"Освен това работното място в дома в такива случаи трябва да не бъде мобилно, а строго фиксирано, обособено", каза пред БНР Величка Микова, национален секретар на КНСБ. Според нея трябва да има и повече яснота относно нормите, свързани с работното време.

Междувременно от синдиката вече са готови със становища по внесените вече два законопроекта за поправки в Кодекса на труда. Едното предложение е на депутати от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и е за това трудовите книжки да станат електронни.

Закупуване на осигурителен стаж за времето на обучението

Предложението е цялата информация от трудовите книжки да стане електронна и работодателите да попълват данните онлайн. Когато човек започне първата си работа, работодателят трябва да създаде електронната му трудова книжка, а служителят да получи персонален код за достъп.

При постъпване на нова работа, служителят е длъжен да даде достъп на работодателя си до електронната трудова книжка, е идеята на вносителите. Според депутатите хартиената трудова книжка е остаряла и има редица недостатъци. С електронизирането се слага край на нечетливите писания в трудовата книжка, различните начини на попълване, трудното поправяне на техническите грешки и рискът да бъде изгубена или унищожена, пише в мотивите към законопроекта.

istock
istock

Въвеждането на електронната трудова книжка вероятно ще получи подкрепата и на работодателите. КНСБ обаче е против тази идея и смята, че сегашните разпоредби, касаещи трудовата книжка, трябва да останат и че приемат за рисково приемането на електронен документ, защото има опасност не всяка от страните в трудовото отношение да бъде коректна.

Отразява ли се паричният запор на трудовото ни досие

От КНСБ не са сигурни, че всеки работещ ще може да борави с електронна трудова книжка.

Що се отнася до внесените от ГЕРБ предложения за промени в Кодекса на труда, те по същество представляват идея, лансирана от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България, още миналата година в разгара на пандемията.

"Целта е законодателно регламентиране на държавната подкрепа за фирми и работещи в условията на принудителен престой", обясни Величка Микова.

За времето на принудителния престой работещите ще могат да получават компенсация от страна на държавата, допълни Микова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg