Проблем с електронните рецепти ще има с колеги, които не разполагат с необходимото електронно оборудване и не работят с НЗОК. Те нямат конфигурация, която позволява предписването на медикаменти по електронен път. Това са хора, които не можем да задължим, само защото ще упражняват професията си, да бъдат снабдени с електронни устройства. Това заяви в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод връщането на хибридната система за електронни и хартиени рецепти.
 
„Ако този човек не работи по „Здравна каса”, не отчита амбулаторни листове  - следователно компютър не му трябва. Често правим и домашни посещения. Налага се по много поводи. По какъв начин ще стане предписването на електронна рецепта в подобни случаи? Пациентът ще трябва да се върне втори път в кабинета ли?”, попита тя.
 
По думите ѝ някои лекарства се приготвят по прескрипция, защото не са в готов търговски вид. „Химичните съставки, по които се приготвят не са вкарани в системата”, подчерта д-р Николова.
 
По думите ѝ от 1 юни цялата информация за терапията на пациента е записана в амбулаторни листове, които се подписват при всеки преглед.

Предложението да остане възможността за издаване и на електронни, и на хартиени рецепти бе прието противоречиво от лекари и фармацевти.
 

"Според мен това е някакъв измислен проблем, амбиция на една малка група хора, която не мога да си обясня. В цяла Европа паралелно вървят и двата типа рецепти. Там, където здравните власти се справят добре, показват предимствата на дигитализацията въпреки съществуването на хартиените. Достигнали са 80-90% дигитални рецепти. Не виждам какъв е проблемът тук и защо някой трябва да го налага с административни мерки и промяна в наредбата.", заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров.
 
Той смята за нелепо твърдението, че лекари се противопоставят на електронните рецепти заради страх от проверки.
 

istock
istock

"Когато аз напиша нещо на някаква хартийка и я оставя, вероятно се очаква, че става голямо събитие. Събитието става, когато някой в някоя аптека постави лекарствата в торбичка. Хартията ни помагала да прикрием нещо - какво ни помага? Всъщност търговията с лекарства и реекспортът се случват в аптеките", коментира той.

Лекарите искат да останат и двата вида рецепти

Трябва да се говори за промяна при отпускането на лекарства, смята д-р Маджаров.

"Наше проучване показва, че на 44% от населеинето поне веднъж му се е случвало да си купи антибиотик без рецепта. Какво ще промени електронната рецепта, ако отпускането остане същото? Освен това те казват - за българите ще бъде само електронно, но ако имаме туристи, чужденци, може и на хартия", коментира председателят на БЛС.

Според председателя на регионалната фармацевтична колегия в Благоевград д-р Константин Качулев тяхната организация подкрепя въвеждането на електронни рецепти, но държи да са налични и хартиените, подобно на европейските страни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg