Тонове кюстендилски череши ще останат тази година по дърветата, твърдят производители от Кюстендилско.

Заради липсата на преработвателни предприятия, за поредна година плодовете или ще отидат за ракия, или ще останат необрани, информира БНР.

Причината за това са и ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите за обработка на масивите, липсата на изкупвачи и високата цена, която искат берачите.

Тонове череши стоят, няма кой да ги купи

Според Кирил Димитров, който отглежда 100 декара черешови насаждения в местността Черна нива, себестойността на килограм череши през миналата година е излизала на производителите около около 0,70 лв./кг. Тази година, обаче, тя е по-висока заради поскъпването на торовете и препаратите, както и по-високата цена за бране на черешовия плод.

„Има и причини назад във времето, когато ликвидационните съвети унищожиха преработващите предприятия. На територията на област Кюстендил имаше 7-8 предприятия, които поемаха цялата продукция и нищо не се хвърляше. Сега, продукцията дори е много по-малко от тогавашния добив на череши, но не можем да оползотворим реколтата, защото няма предприятия", разказа Димитров.

istock
istock

Специалисти в Института по земеделие в Кюстендил са изчислили, че през тази година черешовата реколта в региона възлиза на около 50% от добивите при по-добри години.

Ще поскъпнат ли българските плодове

„Причините са късните пролетни мразове, които нанесоха сериозни щети в някои региони. Заради валежите през последните дни качеството на плодовете също падна, защото на места черешите започнаха да се напукват", каза заместник-директорът на института д-р Димитър Сотиров. 

Според Сотиров високите температури през м. май и липсата на дъждове е довело до преждевременно узряване на плодовете и те останали по-дребни, в сравнение с предходната година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg