Дъждовете са унищожили повече от половината реколта от череши в Североизточна България. Тревожните данни изнесоха овощари в Силистренския регион, където се отглеждат най-много кайсии, праскови и череши. 

Един от най-големите производители на плодове в региона Димитричка Търпанова споделя пред NOVA, че има голям риск при самото производство, породен от проливния дъжд.

Защо вносните зеленчуци са по-евтини от нашите

"Черешата беше във фаза преди бране, имаме големи поражения от нацепване. Това е 100% за сметка на производителите, застрахователите не го изплащат. Сливовите насаждения изобщо не цъфнаха заради студа. Пораженията от слани също не се покриват от застрахователи", посочи тя.

Според нея нацепената череша може да се преработи за сок, но брането на килограм е с по-скъпа цена, отколкото могат да го купят соковите заводи.

istock
istock

"Черешата за пресния пазар е на 2-3 лева за килограм. Цената е по-ниска от миналогодишната, но и покупателната способност е по-малка, затова черешите не се продават. Голямото ДДС е една от причините", обясни производителят.

По думите й част от кайсиите нямат реколта, разчита се на по-късно цъфтящите сортове и по-новите селекции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg