Българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. Това предупреждават производители от цялата страна. Причината - разходите им за отглеждане непрекъснато растат, а в същото време евтина продукция от Гърция и Турция продължава да залива сергиите у нас.
 
Ще купуваме ли вносни череши и домати вместо български тази пролет? И с колко ще поскъпнат плодовете и зеленчуците? Проверката направи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
Наред с българската продукция на столичен пазар все по-често на сергиите се откриват домати от Турция, ягоди от Гърция, ябълки от Полша и дори чесън от Китай. Според производителите у нас вносът на плодове и зеленчуци става все по-голям, а разходите им се увеличават драстично най-вече заради поскъпването на тока, газа, горивата, торовете и препаратите. Това води до по-високи цени на родната продукция от тази на съседите например и прави по-трудна конкуренцията.
 
„Цената е много висока. И ние бягаме повече към чуждата стока, която е от борсата. Нашият домат, българският, беше 4-4.50 лв., а гръцкият е 1.80-2.00 лв. И кой ще вземеш - по-добре е по-евтиния”, коментира търговецът на плодове и зеленчуци Станка Йонкова.

Въпреки че клиентите търсят българските домати и ягоди, все по-често посягат към гръцките или турските - именно заради цената, разказват и други търговци. Сериозна разлика в цената на българските и вносните плодове и зеленчуци по сергиите отчитат и от комисията, която следи пазара на едро.

Българските картофи ще поскъпнат двойно тази година

„Към момента е естествено търговците да имат интерес, при този обтегнат конкурентен пазар, да търсят възможно най-ниското качество на възможно най-ниски цени”, обясни Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържищата.
 

istock
istok

Разликата в цените бързо се отразява и на избора на търговците при доставките, отчитат и от земеделското министерство. Пътят на повечето плодове и зеленчуци до пазарите у нас започва от Турция, Гърция, Албания и Македония.
 
„България е нетен вносител на много по-голяма част от познатите ни плодове и зеленчуци. Особено това е валидно през зимните, късните есенни и ранните пролетни месеци”, обясни Петър Кировски от Дирекция „Растениевъдство” в Министерството на земеделието. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg