Управителният съвет на фонд „Земеделие“ реши да отпусне няколко линии за финансова подкрепа на земеделски стопани.

Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите за 2023 г. Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“.

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на помощта е до 100% от разходите за закупуването и прилагането на продукти за растителна защита, разрешени в Република България за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta в оранжерии за домати (зеленчуци), но не повече от 3 500 лв./ха.

Финансов ресурс от 9 000 000 лева утвърди фонда  за развъдните организации по схемата за държавна помощ „Помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните“ за 2023 г.

Целта на помощта е подпомагане на селекционните дейности в животновъдния сектор, чрез предоставяне на субсидирани услуги (за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните) от одобрени развъдни организации под контрола на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Кои фермери могат да получат пари заради войната в Украйна

Припомняме, че в началото на месец май 2023 г. Европейската комисия одобри схема на държавна помощ „Помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните“, която е с регистрационен номер SA.107363 и срок на действие до 31.12.2029 г. Максималният бюджет по помощта за периода на прилагане 2023-2029 г. е в размер до 66 000 000 лева.

Управителният съвет на фонда утвърди и финансов ресурс от 100 000 лева за 2023 г. по схемата „Помощ за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.”. Общият максимален бюджет за периода на прилагане 2023 - 2029 г. е 1 000 000 лева.

istock
istock

Целта на помощта е чрез подкрепа на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. да се оптимизира процесът по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“, да се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда на земеделските операции.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия - земеделски стопани и към признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци” за „ново участие“  в стандарта GLOBALG.A.P.
Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 500 лв. с включено ДДС на бенефициер годишно и до 6 000 лв. с включено ДДС на група или организация годишно.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg