Срив в системата за директни плащания на Държавен фонд „Земеделие” затруднява земеделците да се регистрират за кампания 2023 г. за директните плащания. Междувременно от министерството на земеделието предлагат удължаване на кампанията с 20 дни.
 
В предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, заяви, че и тя не е успяла да се регистрира. „За огромно наше съжаление не е възможно да отбележиш и така желаните екосхеми, по които да получим допълнителен финансов ресурс. Не е възможно да видим къде в програмата са наклоните с терени. Стресът е доста голям, кампанията още не е започнала. Програмният период и изискванията са нови за нас”, допълни Жекова.

Предлагат промени в кандидатстването за помощи на фермери

„Ако системата не сработи, няма значение с колко ще бъде удължена тя”, допълни зърнопроизводителят. Забавянето на новите регламенти стана още по време на редовния кабинет, уточни тя. Докато забавянето бъде изчистено от служебния кабинет, на практика това отнема време, поясни тя.
 

istock
istock

Тя призова производителите да искат съвети от браншови организации, а не от компании, които предлагат консултантски услуги срещу определени суми като например по 9 лв./дка – „Това е кощунство. Консултантите също не могат да регистрират производителите”, допълни Радостина Жекова.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg