размер на шрифта:

Пробутват ни за домашни, храни с консерванти

Потребителски и контролни организация се обединиха срещу фалшивата информация

20.10.2017| Коментари Новини3| видяна 10583
Новини

Продължават опитите на купувачите да бъдат пробутвани храни, произведени по промишлена технология и бъкани с консерванти, но представени, като приготвени по домашна щадяща рецепта.

Това съобщи днес изпълнителният директор на Федерацията на потребителите (ФПБ) Емил Георгиев след подписването на Меморандум за сътрудничество между ръководената от него неправителствена организация, БАБХ и КЗП.

Той посочи за пример една от марките майонези.

„Знае се, че домашната майонеза се прави от яйца. На етикета на предлаганата като „домашна“ обаче пише, че е използван яйчен прах. Явно в случая става дума за заблуда на потребителите“, обясни той.

Георгиев добави, че чак за април е насрочено делото във ВАС за отказа на достъп до обществена информация от страна на РЗИ-Смолян по случай с бутилирани натурални води с етикети със заблуждаваща информация.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пък припомни за хванатите детски храни, оказали се произведени по технологията за всички останали.

„В някои от тях дори съдържанието беше идентично или то нямаше здравословно отношение към децата“, каза той.

По повод подписания меморандум между трите организации шефът на КЗП каза, че документът има за цел подобряване на координацията между институциите, в това число и неправителствения сектор, за решаването на натрупаните през годините проблеми на хората.

Той даде пример съвместната работа на комисията през активния летен туристически сезон с НАП, икономическа полиция, БАБХ. Маргаритов коментира, че проверките в рамките на тази съвместна работа са подпомогнали не само потребителите, но и бизнеса.

Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев каза, че наистина някои неща не са наред с информацията, достигаща до хората и те остават с грешни впечатления. По думите му някои хора активно работят срещу българската хранителна индустрия, която е на високо ниво.

„За това искаме да се промени информационната среда по темата. Ние имаме възможности да не допускаме изкривена информация, за това подписваме този меморандум с неправителствени организации. Това не значи, че искаме да крием факти. Абсурдно е да ни се приписват такива намерения“, добави той.

Емил Георгиев от ФПБ допълни, че е редно прокуратурата да предприема мерки срещу разпространителите на невярна информация, която нерядко всява паника сред хората.

На въпрос за случая с фипронила в яйцата доц. д-р Тодорка Янковска, зам.-изп. директор на БАБХ обясни, че фермите се проверяват всеки месец.

„Това е част от засиления контрол. Поне до края на годината ще има ежемесечни инспекции и от нас. Дадено е предписание и на производителите на яйца да правят също проверки“, каза тя и добави, че ще се проверяват и всички партиди, идващи от чужбина, които са без документи, доказващи липсата на фипронил в продуктите.

Източник:в. Монитор Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Фирмите за бързи кредити ясно да казват колко връщаме

КЗП е извършила анализ на общите условия на над 50 небанкови финансови институции

Новини

Кмет дава бонус отпуска, ако не пушим на работа

Кметът на Смядово поощрява непушачите с допълнителна тридневна почивка

Банкови продукти

Със съдействието на