Активността на пазара на имоти през тази година е на добри нива, като пазарът е постигнал нов баланс при по-високи цени и по-добро предлагане. Продавачите стават по-диалогични и готови на преговори, тъй като осъзнават, че е достигнат пик на пазара и моментът за продажба е добър. Това отчете изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.
 
По думите й интересът към новото строителство продължава да бъде голям. Данните на агенциите показват, че при покупката в най-ранен стадий на изграждането се постига с 15-20% по-ниска цена спрямо тази в напреднал етап на изграждане. Препоръчително е обаче да се проучи добре инвеститорът, начините за финансиране и други реализирани проекти.
 
На въпрос в какво да инвестираме, ако разполагаме с 200 000 евро Полина Стойкова отговори, че за нея най-стабилна инвестиция остават централните градски части с оглед съхранение на стойност и потенциал за растеж. Вариант е и два двустайни апартамента в проекти ново строителство с цел отдаване под наем.

Как да инвестираме в недвижими имоти

"Ако обаче разгледаме имотите като актив, който ни дава възможност да променяме начина си на живот и чрез това да извличаме ползи като по-добър живот, нови преживявания и възможности, срещи с нови хора, то отлична инвестиция може да бъде и имот на първа линия с гледка море", допълни тя.
 

istock
istock

Според Стойкова сътресения на пазара и спад през тази година няма да има. Тя е по-скоро оптимист за развитието на жилищния пазар. През втората половина той ще се успокои допълнително, като нарастването на цените ще се забави до между 10 и 15%.
 
"Положително е това, че тръгваме от много ниска база и дори да нарастват, лихвените проценти няма да затруднят покупката на имот", обобщи Стойкова.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg